Oud en nieuw, een tijd van netwerken (voorheen: ‘borrelen’)- Jurjen Groen

Oud en nieuw, een tijd van netwerken (voorheen: ‘borrelen’)- Jurjen Groen

Oud en nieuw, een tijd van netwerken (voorheen: ‘borrelen’)- Jurjen Groen

Door: Jurjen Groen

Oud en nieuw, een tijd van netwerken (voorheen: 'borrelen')!

Als er één periode is waarin veel genetwerkt kan worden, dan is het de periode tussen december en januari wel. Oud en nieuw. Uitademen en inademen. Einde en begin.

Op internet las ik diverse vergelijkingen tussen netwerken en Sinterklaas. Er is zelfs een boek over geschreven; 'De Wet van Sinterklaas'. Rob de Best vat kort samen dat ieder verlangen dat je hebt, kan worden gerealiseerd als je maar weet hoe je erom moet vragen.

Allerlei manieren van vragen zodat de kans groter wordt dat je krijgt wat je vraagt.

Vragen
Vragen stellen is hetzelfde als ademen. Het is een essentie, een principe, een deel van het fundament. Je kunt op allerlei manieren vragen stellen. Er zijn allerlei technieken voor te verzinnen. Die technieken kun je pas toepassen als je vanuit een natuurlijk mechanisme handelt. Vragen stel je dus op een natuurlijke manier als je oprecht geïnteresseerd bent in de ander. Goed ademen en goede vragen stellen doe je optimaal als er ontspanning is. Zoals het bedoeld is, zonder achterliggende techniek, maar vanuit de kern.

Delen
Vrijdag 14 december jl was ik op het Nationaal Coach Congres in de Maaspoort in Den Bosch. Grootheden als Joop Alberda, Tom van 't Hek, prof. Dr. Wolfgang Schöllhorn, Rico Schuijers, en meer waren van de partij om een zegje te doen. Kennis te delen. Ervaringen uit te wisselen. Sport verbroedert. Er werd gepraat over de nieuw ingeslagen weg door NOC*NSF, de rol van de coach, de innovatie in de sport, de regelgeving en meer.

Joop Alberda bracht het terug naar de essentie, namelijk het uitgaan van de principes. In dit geval het plezier in de sport. Principes veranderen namelijk niet. Dat zijn de fundamenten. Regels, wetgeving, methoden zijn juist wel onderhevig aan verandering. Dat maakt het leven na verloop van tijd erg turbulent voor sommigen en komen in een soort orkaan terecht. Met zoveel snelheid is het soms moeilijk om je kalmte weer te vinden. Wat mijn ervaring inmiddels is, is dat mensen vanuit deze gespannen situatie op zoek gaat naar ontspanning. Ontspanning dus toe willen passen. Dit is een omgekeerde wereld en geen natuurlijk proces.

Ninus richt zich op en handelt vanuit de principes van de mens, op het natuurlijk bewegen. Aikido speelt hier een hele belangrijke rol in.

Vergelijking
Vergelijk de mens met een huis. Je hebt een goed fundament nodig om veilig te kunnen bouwen en om stevigheid te bewaren. Mensen laten hun huis schilderen, zetten er een dakkapel op, bouwen er een serre aan. Er wordt slechts zelden gekeken naar het fundament.

Vergelijk je dit voorbeeld met de mens, dan zie je dat er veel aandacht besteedt wordt aan en geïnvesteerd wordt in dingen die er niet zijn, in plaats van aandacht te hebben voor de dingen die er wél zijn. Kijk maar naar school of sport. In de loop der jaren komen mensen steeds verder bij zichzelf vandaan te staan en vallen er gaten in hun fundamenten. Men weet niet meer wat ontspanning is bijvoorbeeld. Kwaliteit van ademen gaat achteruit met alle nare gevolgen van dien.

Samenvatting
Heb je komende tijd allerlei bijeenkomsten? Geef. Stel vragen als je oprecht interesse hebt in de persoon. Niet omdat je iets wilt halen of hebben. Houdt oog voor de principes, de essenties en de fundamenten van de mens.

Aanvulling
Aristoteles heeft vele eeuwen geleden zeer interessante dingen gezegd en onderwezen.

Mocht u interesse hebben, http://www.ninus.nl/nieuws/aristoteles-en-ninus-een-feest-der-herkenning/