Vorm en positie - Jurjen Groen

Vorm en positie - Jurjen Groen

Vorm en positie - Jurjen Groen

Door Jurjen Groen

In mijn werk als trainer/coach speel ik vaak met de termen "Vorm en Positie'. Een gezond lichaam is namelijk in vorm en staan alle gewrichten in de juiste positie. Vanaf dit moment is het mogelijk om fysiek uitgedaagd te worden. Het is daarom essentieel dat er eerst gekeken wordt naar eventuele belemmeringen in de beweegketen. Iemand die 'niet in vorm is', presteert gewoonweg niet optimaal. Neem een kijkje in de sport. Sporters, zeker op hoog niveau, zijn over het algemeen super fit, echter niet altijd in vorm.

Aikido
Kijkend naar de aikidofilosofie en de trainingen die daaraan gekoppeld zijn, zien we ook veel elementen die met vorm en positie te maken hebben. Het heeft veel invloed op de stevigheid van zowel de 'uke', degene met de rol van aanvaller, als de 'nage', de rol van de uitvoerende. Grappig om hier te vermelden is, dat het in het dagelijkse leven niet anders is.

Testje...
Stel je voor, dat iemand jouw linkerpols pakt met zijn of haar rechterhand. Jullie positie is nu recht tegenover elkaar. Duwen of trekken helpt niet om los te komen. (voor de duidelijkheid, aikido kent geen agressieve oplossingen) Het geeft alleen maar negatieve reactie bij de ander en het geduw en getrek neemt in kracht toe. Bijkomend vervelend feit? Je verandert je eigen vorm! Begin nu opnieuw. Laat die hand van degene die je vast heeft maar vasthouden en ga eens, vanuit dezelfde vorm die je hebt letterlijk náást diegene staan. Schouder aan schouder.
Wat gebeurt er nu?.....

Netwerkgids Nederland Live 11 oktober jl.
Tijdens deze NGN Live bijeenkomst was ik tafelleider. Het onderwerp was 'non-verbale communicatie'. Ik vroeg aan iedereen om een pitch te houden van ca 30 seconden. Ik kan u vertellen dat heel wat vormen spontaan veranderden! Oorzaak was data sommigen hun pitch niet echt wisten. Een ander overschreed de 30 seconden met als gevolg dat anderen hun fysieke vorm veranderden. Er gebeurt dus blijkbaar iets als je je pitch gaat houden.
Zo zijn er natuurlijk veel meer situaties of momenten waarin de neiging ontstaat om je vorm te veranderen of te verliezen waardoor, dat hebt u net kunnen lezen, het rendement van uw verhaal niet optimaal is.

Conclusie
Staat u in de belangstelling voor één persoon of wellicht voor een paar honderd mensen? Vind dan uw eigen manier om ervoor te waken dat u 'in shape' blijft. En dat kan heel goed door steeds uw positie te weten, te begrijpen, te bepalen en eventueel te veranderen.
Praktisch voorbeeld, sta bij een presentatie soms even stil op een belangrijk punt, bij een belangrijk onderwerp van uw verhaal. Loop eens rustig naar de andere kant van het podium zodat ook de mensen aan de andere kant u goed kunnen zien. Bovendien is er een verschil tussen het ontvangen van uw verhaal met het rechteroor dan met het linkeroor.
'Vorm' en 'Positie'. Speel er maar eens mee ......